Nyhetsbrev 3/2015 (28 oktober 2015)

LJUSFEST 1 NOVEMBER!

Det är dags för Ljusfesten i Brunnsviken (detaljerad information, kartor med mera finns i kalendern på https://www.albano.se, i vår Facebookgrupp och i klubbhuset) och i anslutning till den kommer vi att grilla nere i hamnen med start klockan 16:00.

På menyn står hamburgare och korv samt dryck, med planering att räcka till runt 25-30 pers. Festgruppen arrangerar.

Välkomna att lysa upp höstmörkret till en välsmakande samvaro och tänd gärna en ”lanterna” med sikte på nya båtäventyr nästa säsong.

NOVEMBERMÖTE

Årets novembermöte äger rum den 18 november. Stadgeenlig kallelse kommer inom kort. Eventuella motioner ska enligt stadgarna inges skriftligen till styrelsen minst tjugo dagar före mötesdagen.

TORRSÄTTNING

Nästan alla båtar är uppe på land. De sista kommer upp kommande helg, vid en extra upptagning. Ni vet nu alla när ni ska gå i sjön i vår. Detta kommer att schemaläggas i BAS inom kort, så ni har gott om tid att planera och det finns inga ursäkter för att inte vara klar i tid till våren.

Missa inte heller att alla båtar ska vara täckta 1 november eller senast en vecka efter torrsättning. Förtöjningsvirke på bommar och bryggor ska också vara borttaget.

INBROTT MITTEMOT

Segelsällskapet Brunnsviken har nyss haft obehöriga gäster och ett stort antal propellrar och växelhus stals från stora utombordare. Tjuvarna verkar ha arbetat både målmedvetet och välinformerat. Så se till att ta hem eller kedja fast allting ni är rädda om över vintern och besök båten ofta. Kolla självklart också grannbåtarna. Låt aldrig grinden stå öppen och släpp inte in någon du inte känner – vi vill inte ha någon som smiter in och rekognoserar.

VÅR MILJÖSTATION

Det är er medlemsavgift som används till miljöstationen och den kostar oerhört mycket pengar – hämtning av miljöfarligt avfall är inte billigt och inte heller tömning av container och glasbehållare. Ännu dyrare blir det när ni sorterar fel eller – ännu värre – tar med er sopor hemifrån… Hur tänker ni som gör så? Gör tvärtom i stället – har ni möjlighet att själva ta med er ert avfall och åka förbi återvinningscentralen, gör det. Bensin får över huvud taget inte lämnas i vår miljöstation!

Efter föreläggande från Miljöförvaltningen har vi kontrollerat med vår transportör av farligt avfall om det går bra att lägga slipdamm, färgskrap och liknande i behållaren för färgrester. Det gör det. När ni slipar eller skrapar båten ska resterna alltså samlas upp och placeras i denna tunna. Detta kommer att skrivas in i hamnordningen.

VÅR WEBBPLATS

Som förhoppningsvis alla har märkt det har gamla välkända www.albano.se ett nytt utseende sedan någon gång i våras Vi hoppas att ni tittar in ibland, vi försöker att fylla på med aktuell information och andra nyttigheter. Observera också att en hel del information bara är tillgänglig efter inloggning. 

Inloggningsuppgifterna för medlemmar är än så länge de samma som de alltid har varit.
Användarnamn: abk
Lösenord: abk05

Tyck gärna till om sidorna! Vad är bra, vad är dåligt, vad saknas och vad behöver förbättras? Informationsarbetsgruppen väntar på era synpunkter. Vi har också en sluten grupp på Facebook för bilder, samvaro och snabb information. Ansvarig i informationsgruppen för denna och våra två öppna Facebook-sidor är Pirjo Demelou. Titta in på https://www.facebook.com/groups/649479658426448/ om du inte redan gått med.

MILJÖ

Miljöfrågor är en het potatis just nu. ABK har varit representerat på årets två miljökonferenser i SMBF:s regi och kommer att besöka en miljöträff hos Länsstyrelsen i november. Det pratas om toalettömning och miljöfrågor i största allmänhet, men övervägande om bottenfärger. Vi måste förmodligen agera väldigt snart i bottenfärgsfrågan om vi inte ska drabbas av kostsamma pålagor. Och då duger det inte att komma och säga att vi använder godkända bottenfärger – förvaltningar och myndigheter vill ha bort all giftig bottenfärg, godkänd eller inte. Att giftiga bottenfärger får användas beror på att de är godkända av EU – inte på att vi vill att de ska förgifta Östersjön, som är ett känsligt innanhav.  Läs gärna detta dokument: Tillsyn av underhåll av fritidsbåtar

Information finns under rubriken Miljö på www.albano.se och mer kommer. Frågan kommer också att tas upp på novembermötet. Ni har väl förresten inte missat att svara på bottenfärgsenkäten? Sista datum är 1 november och efter det kommer vi att jaga de som inte svarat med blåslampa.

BORSTTVÄTT

Medlemmar i Albano Båtklubb erhåller 20% rabatt på bottentvätt genom samarbete med BoatWasher.

För att få rabatten ange rabattkoden ”ALBANO2016” eller visa upp medlemskort vid köp av tvättbiljetter. Boka tvättid och köp tvättbiljetter på www.boatwasher.se eller betala med kort ombord. Biljett gäller endast på BoatWasher-anslutna båttvättar (2015 ingår Stocksund, Vaxholm, Fisksätra och Kvarnholmen). BoatWasher tvättar med fördel alla båtar, såväl segel- som motorbåtar, även träbåtar. Mer om fördelarna med borsttvätt, öppettider, priser osv se http://www.boatwasher.se

SÄKER HAMN

 Albano Båtklubb har klassats som Säker hamn av försäkringsbolaget If. Detta innebär att medlemmar som har sin båtförsäkring i bolaget kan få 25 procents rabatt på premien.

MOMSFRÅGAN

Frågan om moms eller inte på vår brygghyra avhandlas fortfarande. SMBF kämpar för klubbarnas sak mot Stockholms Stad. Utgången är ännu oviss, men vi riskerar en kraftig retroaktiv hyreshöjning. Mer information.

SKÅP

Vi har hittat de skåp vi vill ha. Ett provskåp, tillverkat av fångarna på Beatebergs kriminalvårdsanstalt, finns sedan i somras att beskåda i hamnen. Vi avser att inleda en första byggnadsrunda efter vårens sjösättningar. Mer information på novembermötet.

SMBF BEHÖVER FOLK

Vårt förbund behöver hjälp. SMBF:s roll är att bistå klubbarna med råd och dåd, när det gäller förutsättningar för ett aktivt båtliv, till exempel förhandlingar med kommuner om mark och vattenarrenden, bevakning av att båtleder är farbara och att servicen för båtlivet fungerar samt att vara bollplank om bekymmer uppstår i klubben.

Det är SMBF:s medlemmar – det vill säga båtklubbarna – som nominerar och väljer de personer som under mandatperioder om två år ska utföra SMBF:s uppgifter. Under hösten 2015 ska nomineringar ske av personer som ska väljas lördagen den 13 februari 2016. Kunnigt och driftigt båtklubbsfolk efterlyses sålunda. Gärna med kompetens inom juridik, ekonomi, IT eller kommunikation och med ett brett samhällsintresse.

Kan du ställa upp? Anmäl dig till ABK:s styrelse.

Med vänliga hälsningar
Styrelsen